De Plastic Oceaan: Waarom we moeten stoppen met het dumpen van plastic in de zee en hoe we het kunnen voorkomen

Plastic in de oceanen, een serieuze zaak om te bespreken. Maar laten we het luchtig houden, want het is al triest genoeg dat we deze situatie überhaupt moeten bespreken.

Plastic-etende zee monsters: het onaantrekkelijke vooruitzicht van het negeren van deze problematiek

Dus hier gaan we: plastic in de oceanen. Het is een van de grootste bedreigingen voor onze oceanen en de wezens die erin leven. Plastic is niet alleen lelijk en vervuilend, het is ook dodelijk voor veel zeedieren.

Van de vervuiling van de oceaan tot op ons bord: hoe microplastics ons dieet infiltreren

Wist je bijvoorbeeld dat jaarlijks meer dan 1 miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren sterven door plastic? Dit is geen grapje. Ze raken verstrikt in plastic zakken, verstikken door plastic verpakkingen en eten plastic flessen en andere rommel op, wat leidt tot interne verwondingen en uiteindelijk de dood.

Maar het is niet alleen de directe impact van plastic op zeedieren die zorgwekkend is. Plastic breekt namelijk niet af, maar valt uiteen in kleine deeltjes, microplastics genoemd, die in de voedselketen terechtkomen en uiteindelijk ook ons bereiken. Yup, wij mensen eten ook plastic. Smakelijk, toch?

Van tas-tastrophe tot fles-fiasco: eenvoudige stappen om onze plastic consumptie te verminderen

Maar we kunnen niet alleen naar anderen wijzen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het verminderen van onze plastic consumptie en het verminderen van de hoeveelheid plastic die in onze oceanen terechtkomt. 

Dus wat kunnen we doen? Hier zijn een paar suggesties:

  • Gebruik herbruikbare tassen en vermijd plastic zakken.
  • Gebruik een herbruikbare waterfles in plaats van plastic flessen.
  • Recycleer plastic wanneer mogelijk.
  • Koop minder verpakt voedsel en kies voor biologisch afbreekbare verpakkingen.
  • Ruim je rommel op, vooral als je op het strand bent.

En als we deze eenvoudige stappen niet volgen, zullen we uiteindelijk allemaal veranderen in plastic-etende zeemonsters. Klinkt best cool, toch? 

Maar serieus, laten we ons best doen om de oceaan te redden van plastic en ervoor te zorgen dat we niet allemaal plastic eten voor het ontbijt.